Yüksek Öğretim Kurumu

Yüksek Öğretim Kurumu Pedagojik Formasyon Birimi Duyuruları


 

Pedagojik Formasyonla İlgili Sık Sorulan Sorular

 

  1. Pedagojik formasyon programlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiye nereden ulaşabiliriz?

 

Yükseköğretim Kurulu tarafından Pedagojik formasyon programlarıyla ilgili hazırlanan ve 25 Eylül 2014 tarihinde güncellenen Usul ve Esaslar, Yükseköğretim Kurulunun web sayfasından incelenebilir. Söz konusu usul ve esaslarda bu programın açılması ve uygulanmasıyla ilgili, akademik, idari ve mali hususlar yer almaktadır. Ayrıca program açılabilecek alanlarla ilgili olarak da Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarih ve 9 Sayılı Kararı ile Mart 2014 sayısı ve söz konusu kararda güncelleme yapılan Tebliğler Dergisi’nin Ağustos 2014 sayısı incelenebilir.

Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Usul ve Esaslar

 

MEB TTKB 20/02/2014 Tarih ve 9 Sayılı Karara Göre Öğretmenliğe Kaynaklık Eden Program/Bölüm/Dal Mezunlarının Atanabileceği Alanlar

 

http://ttkb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2014_03/12121613_kaynak_atanabilecegi_alan.pdf

 

Formasyona İlişkin Açıklama ve Duyurular

 

28 Ocak 2015 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında uygun görülen 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Dönemi için mezun durumda olanlar ile 2011 ve öncesi girişli olup halen son sınıfta bulunan öğrencilerin başvuru yapabileceği Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı açılmasına izin verilen üniversiteler ve kontenjanları

 

20.01.2015 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu Toplantısında Alınan Kararla 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İzin Verilen Üniversiteler ve Kontenjanlar

 

2014-2015 Eğitim-Öğretim Dönemi İçin 12.11.2014 Tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantasında Karara Bağlanan Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına Ek Kontenjan Verilen Ünivertsiteler

 

Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Usul ve Esaslar (25.09.2014 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Kararı uyarınca)

 

2014-2015 Eğitim-Öğretim Dönemi İçin 25.09.2014 Tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantasında Karara Bağlanan Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı Açılmasına İzin Verilen Üniversiteler ve Kontenjanları

 

2014-2015 Öğretim Yılı Güz Döneminde Açılacak Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programları Hakkında Açıklama (26.09.2014)

 

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Alanlarına ilişkin 20 şubat 2014 tarihli ve 9 sayılı kararında güncelleme yapan yazının yer aldığı Ağustos 2014 sayılı Tebliğler Dergisi

 

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Alanlarına ilişkin 20 şubat 2014 tarihli ve 9 sayılı kararın yer aldığı Tebliğler Dergisi

 

ÖSYM Tarafından Yapılan Merkezi Yerleştirme Dışında 2013-2014 Öğretim Yılı Bahar Dönemi Sonu İtibariyle Mezuniyet Aşamasında Olanlar ve Mezunlar İçin Başlatılacak Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programlarına İlişkin Açıklama (25.06.2014)

 

Pedagojik Formasyon Eğitimi Hakkında Duyuru (17.04.2014)

 

Lisans Öğrencileri İçin Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı (26.03.2014)

 

Formasyon – 2013 Ek Yerleştirme Talepleri Hakkında Duyuru (24.02.2014)

 

Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programlarına İlişkin Açıklama (03.02.2014)

 

Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programları Hakkında Duyuru (17.01.2014)

 

Pedagojik Formasyona İlişkin Duyuru (05.12.2013)

 

  1. Pedagojik formasyon programları, hangi alanlarda ve neye göre açılıyor?

 

Pedagojik formasyon programları, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun, Bakanlığa bağlı okullarda öğretmen olarak atanacakların mezun olması gereken lisans programlarıyla aylıkla okutacakları derslere ilişkin karar ve çizelgesi dikkate alınarak açılmaktadır. Bu karar ve çizelge, zaman zaman güncellenmektedir. 2013-2014 öğretim yılında açılan programlarda da 20.02.2014 tarih ve 80 sayılı kararıyla ekindeki çizelge dikkate alınmıştır. Bu çizelgede yer almayan lisans alanlarında pedagojik formasyon programı açılmamıştır. 2014-2015 öğretim yılından itibaren açılan programlarda Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 Tarih ve 9 Sayılı Kararında ve söz konusu kararda güncelleme yapılan Tebliğler Dergisi’nin Ağustos 2014 sayısında yer alan alanlar dikkate alınacaktır.

 

  1. Pedagojik formasyon programlarına kimler başvurabilir?

 

Pedagojik formasyon programlarına yukarıda adı geçen kararlarda yer alan lisans programlarının öğrencileri ve mezunları başvurabilir.

 

 

  1. Açık öğretim fakültelerinin (AÖF) mezunları da pedagojik formasyona başvuru yapabiliyor mu?

 

Yukarıda adı geçen karar ve çizelgede, üniversite ve fakülte adı yer almaksızın sadece lisans programlarının adı yer almaktadır. Eğer bu programlar, AÖF programları içinde de yer alıyorsa-örneğin Türk Dili ve Edebiyatı gibi-bunların mezunları da başvuru hakkına sahip olmaktadır.

 

  1. Yurt dışındaki üniversitelerden mezun olanlar da pedagojik formasyon programına başvurabilmekte midir?

 

Yurt dışındaki bazı üniversitelerden mezun olup da alan denklikleri Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan ve denklik belgesi alan adaylar da aynı adı taşımak kaydıyla, açılan programlara başvurabilir.

 

  1. Pedagojik formasyon programının kontenjanları neye göre belirleniyor?

 

Pedagojik formasyon programlarında her bir alana ayrılan kontenjanlar, program açmak için Yükseköğretim Kuruluna başvuran üniversitelerin talepleri ve kapasiteleri, ilgili alanda lisans eğitimi gören öğrenci ve mezunların yoğunluğu gibi durumlar dikkate alınmaktadır. Bu nedenle her üniversiteye, eşit sayıda kontenjan ayırmak mümkün olmamaktadır. Program açılan her üniversite ilgili alanlardaki kendi lisans programlarını ve üniversite dışından başvurabilecek potansiyel adayları gözönüne alarak kendilerine verilen toplam kontenjanı alanlara göre taksim etmektedir.

 

  1. Neden her üniversitede pedagojik formasyon programı açılmamaktadır?

 

Pedagojik formasyon programları, sadece eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olan üniversitelerde açılabilmektedir. Ayrıca eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve bölümü olup da yeterli öğretim üyesi olmayan üniversitelerde ve alanlarda da program açılmamaktadır.

 

 

  1. Bazı alanlarda neden pedagojik formasyon programı açılmamaktadır?

 

Türkiye’de üniversitelerde çok sayıda lisans programı bulunmaktadır. MEB Talim ve Terbiye Kurulu kararında bu alanlarda hangileri yer almışsa o alanlarda program açılmaktadır. Bu kararda yer alan bazı öğretmenlik alanlarında, örneğin sınıf öğretmenliği alanında, sadece eğitim fakültesi sınıf öğretmenliği programı mezunları istihdam edilmektedir. Bu nedenle adı geçen karar ve ekinde yer alan çizelgede yer alan bütün alanlarda program açılabilir.

 

  1. Pedagojik formasyon programlarının ücreti neye göre belirlenmektedir?

 

Geçmişte üniversiteler, pedagojik formasyon programlarının ücretlerini kendileri belirlemekte bu da öğrenciler tarafından çeşitli şikayetlere konu olmakta idi. Bazı üniversiteler tarafından adaylardan, 10.000 TL’ye varan ücretler talep edilmiştir. Bu nedenle alınacak ücretler, devlet ve vakıf üniversitelerinde eğitim fakültelerinin 2. öğretim ücretlerine endekslenerek söz konusu öğrenim ücretinin en fazla iki katı olarak belirlenmiştir.

 

  1. Her öğrenci yada mezun kendi üniversitesinde pedagojik formasyon eğitimi almak zorunda mıdır?

 

Her öğrenci ya da mezun, kendi öğrencisi veya mezunu olduğu üniversite dışında program açılan başka üniversitelere de başvurabilir. Program açılan her üniversitede toplam kontenjanın bir kısmı, kendi lisans öğrencilerine ayrılırken bir kısmı da dışardan başvuran adaylara ayrılmaktadır.

 

Yorum bırakın